sábado, 30 de octubre de 2010

Panellets


Feia anys que no en feia. Des de que les meves nenes eren petites . Recordo que era tot molt divertit fins que arribava el moment d'amassar. Quina angúnia que els provocava la sensació de mans enganxoses !
Enguany m'ha vingut de gust tornar a fer panellets. La massa és igual a la d'abans, són tant bons com abans, però res no és igual.
...
Hacía años que no los elaboraba. Desde que mis niñas eran pequeñas. Recuerdo que todo era muy divertido hasta que llegaba el momento de amasar. Que repelús les provocaba la sensación de manos pegajosas!
Este año me ha apetecido volver a hacer panellets. La masa es igual que la de antes, son tan buenos como antes, pero nada es igual.
Aquesta recepta me la va dictar fa molts anys la meva àvia paterna, l'àvia Sula, que era una gran cuinera:
1 Kg. d'ametlles pelades i en pols.
3 rovells d'ou per Kg. d'ametlla.
800 grs. de sucre
1/4 de Kg. de patata bullida, amb una miqueta de sal, escorreguda i passada pel xino.
Es barreja la patata amb el sucre, l'ametlla i els rovells d'ou. S'amassa amb les mans fins que queda tot ben integrat. Afegir-hi clara d'ou a punt de neu.
Pot posar-s'hi , segons els gustos, o una mica de vainilla, o una mica de pell de llimona ratllada, o grosella...
Panellets de pinyons:
Fer boletes de massa i sucar-les en clara d'ou lleugerament batuda. A continuació es passen pels pinyons. Es pinten amb rovell d'ou batut i es deixen reposar entre 1/2 i 1 hora abans de coure'ls al forn.
De coco:
Meitat de massa i meitat de coco ratllat. Es calcula igual volum, no pes. S'els dóna forma de piràmide i s'ensucren amb sucre glas.
De cirera:
Es fan boletes de massa una mica xafades, s'ensucren per la banda del damunt i fem un clotet amb el dit. Hi ubiquem una cirera confitada.
D'ametlla:
Igual que els de pinyons, però s'els dóna forma allargada . S'arrebossen per sobre amb ametlla triturada grossa.
De cafè:
He fet cafè i l'he afegit a la massa, a la que he donat forma de gra de cafè i l'hi he posat una mica de cacau en pols.
A vegades n'hem fet amb forma de rovelló, posant en el peu unes virutes de xocolata imitant la terra.
Un truqui per que no s'aferrin: A la part baixa del forn s'hi posa una cassola amb aigua
Que us provi aquest pont de Tots Sants!

No hay comentarios: