sábado, 16 de enero de 2010

Calçant idees



Ahir al vespre els membres de l'Associació d'Artesans de l'Alt Camp varem inaugurar l'exposició "Calçant idees",a la Sala Municipal de Sant Roc.
El tema d'aquesta mostra és el calçot i la calçotada. Pels que no coneixeu els costums de la meva terra, us diré que la Calçotada és un àpat típic de Valls. I que Valls és l'origen i bressol d'aquest fantàstic descobriment.

Ayer , los miembros de " l'Associació d'Artesans de l'Alt Camp" inauguramos la exposición "Calçant idees", en la Sala Municipal de Sant Roc.
El tema de esta muestra es el "calçot" (cebolleta) y la "Calçotada". Para los que desconocéis las costumbres de mi tierra, os diré que la "Calçotada" es una comida típica de Valls. Y que Valls es el origen y cuna de este fantástico descubrimiento.


D'esquerra a dreta, el nostre president de l'Associació, en Francesc Vilà. Al seu costat, en Xavier Salat, president de l'Institut d'Estudis Vallencs. A continuació, el nostre alcalde, Sr. Albert Batet. I en Rafael Castells, secretari de la Cambra de Comerç de Valls.
Nuestras autoridades en el momento de la inauguración.

Aqui em podeu veure davant el meu esmalt titulat "Els colors de la Calçotada".
Aquesta peça té una curiosa història: - Quan vaig anar a Hongria, convidada per l'Associació d'Esmaltadors Hongaresos al workshop de Budafok, varem estar treballant l'esmalt industrial a la factoria Lampart. Van ésser uns dies d'un intens i interessant treball en peces de gran format.
Entre les obres que em vaig portar, hi havia aquesta planxa que em va cridar l'atenció per que tenia uns buits que vaig pensar que, un cop a casa, podria enllestir d'alguna manera. Així que, hi vaig estar treballant amb aerògraf, plantilles, i tot el que el cor em va demanar.
Quan es va proposar el tema d'aquesta exposició, vaig veure aquesta peça i ho vaig tenir molt clar: ubicaria la silueta de Valls en el buit gran. En els petits cercles, també foradats, hi embutiria unes peces amb esmalt del color dels calçots : verd com les fulles , blanc com la ceba i negre com els calçots un cop cuits.
Les petites planxetes dels costats, tenen els colors de la salsa i de tots els ingredients que la conformen:el blanc trencat de les ametlles, el vermell dels tomàquets, el verd del julivert, el groc daurat de l'oli i el granatós de la nyora. A l'altra banda, el roig del vi.
I la redolta natural, per a alimentar el foc.
Aquí podéis verme ante mi esmalte, titulado "Los colores de la Calçotada".
Esta pieza tiene una curiosa historia:- Cuando fuí a Hungría, invitada por la Asociación de Esmalistas Húngaros al workshop de Budafok, estuvimos trabajando el esmalte industrial en la factoría Lampart. Fueron unos días de un intenso e interesante trabajo con piezas de gran formato. Entre las piezas que me traje, había esta plancha que me llamó la atención por los huecos que presentaba y que me permitía acabar en mi taller . Así que, estuve trabajando con aerógrafo, plantillas y con todo lo que el corazón me pedía.
Cuando se propuso el tema de esta exposición,ví esta plancha y lo tuve muy claro: Ubicaría la silueta de Valls en el gran hueco. En los círculos pequeños, tambien huecos,embutiría unos esmaltes circulares con los colores de los "calçots" . verde como sus hojas, blanco como la cebolleta y negro como quedan una vez cocidos.
Las pequeñas planchitas de los lados representan los colores de la salsa y sus ingredientes:-el blanco roto de las almendras, el verde del perejil, el rojo de los tomates, el amarillo dorado del aceite y el granate del pimiento morrón. En el otro lado, el rojo del vino.
Y el sarmiento natural para alimentar el fuego.

2 comentarios:

Laura Aviñó dijo...

Hola!! Graciees. Ja em tocava actualitzar el blog, que el tenia una mica abandonat.
Es molt original aquest esmalt dels calçots :)

Teresa Ulldemolins Aguadé dijo...

gràcies, Laura !