viernes, 24 de agosto de 2012

GASPATXO VERD AMB MINIATURES


Avui he fet aquest gaspatxo verd , ben diferent del clàssic de tomàquet.
Una recepta per a combatre aquestes calors i no quedar-se convertits en un tollet d'aigua.

Per a 4 - 6 persones, necessitem:

-1 pebrot verd petit
-1 cogombre
-1 ceba tendra
-1 poma granny (verda)
-1/2 alvocat
-2 tomàquets, o 1 si és gros
-el suc de 1/2 llimona, o d'una sencera si és petita
-sal
-pebre
-aigua mineral ben freda
-unes fulletes de menta i/o d'alfàbrega

Passem per la batidora el pebrotet, la ceba , el cogombre, l'alvocat i la poma ,tot tallat petit.
Ho colem amb el xino, tot i afegint-hi  aigua freda. (la quantitat d'aigua dependrà de si us agrada més clar o més tipus puré).
Hi afegim el suc de llimona, la sal i el pebre negre.

Ho distribuïm en bols individuals. Al centre, hi dipositem el tomàquet tallat a quadradets petits, adornat d'unes fulles d'alfàbrega i/o de menta.
Un pessic de sal maldon a sobre del tomaquet i un rajolí d'oli d'oliva fan la resta.

El color verd tant bonic d'aquest gaspatxo m'ha evocat la pintura de Víttore Carpaccio, jove cavaller en un paisatge. És una pintura del 1510 i no és massa convencional, com el gust d'aquesta recepta.
Veureu que hi he posat un braçalet .Éstà composat per cinc esmalts que reprodueixen les flors que apareixen en la pintura. Hi surten totes menys unes, que les he inventat. Si us vé de gust , us podeu entretindre buscant-les !

La fotografia d'aquesta composició és de la Marta.

Aqui teniu la pintura de Carpaccio.

Recepta per a fer les miniatures en esmalt:

Necessitem :

-les bases en coure
-esmalt blanc opac
-contraesmalt
-colemail
-vitris
-essència o bé oli de parafina
-pinzells de pèl de marta de diferents núms
-forn especial per a esmalts

Començarem netejant els coures : els banyem en una disolució d'àcid nítric rebaixat amb aigua. Els treiem, els esbandim amb aigua corrent i els neutralitzem amb bicarbonat. Ho deixem impecablement net.
En el revers del coure hi pintem una mica de colemail i a continuació hi apliquem el contraesmalt. Ho deixem assecar molt bé.
Girem les planxetes i hi apliquem un esmalt blanc opac en humit .Quan està sec del tot ho coem a 900º.
Com que ens agrada que la superficie esmaltada estigui perfecte, un cop refredat i amb les vores lapidades, hi apliquem una segona capa d'esmalt. Repetim la cuita i la lapidada.
Amb un pinzell molt fi ( 000 - 00000) anem pintant les flors amb els vitrificables que, com que venen en pols,  hem pastat amb l'oli de parafina fins a aconseguir una pintura que ens recorda la pintura a l'oli .
Fem una cuita, després d'assegurar-nos que l'oli s'ha evaporat. Això s'aconsegueix posant les planxes a la fibra de coure i, amb l'ajuda d'una pala o espàtula, els entrem i els treiem del forn fins a veure que no fumegen. Llavors fem una cuita.
Podem repetir l' operació fins a aconseguir els matisos i les qualitats que desitgem.

Només ens resta montar les peces com més ens agradi.

Bon appetit i bons esmalts!!




No hay comentarios: